Yüzyıllar boyu farklı medeniyetleri barındıran ve her zaman medeniyetlere köprü vazifesi gören Türkiye coğrafyasında ticaret, bir kan damarı gibi yaşamın olmazsa olmazlarından biriydi. Öyle ki, İstanbul’un fethi sonrası Fatih Sultan Mehmet tarafından yapımına başlanan Kapalı Çarşı günümüz Avmlerinin atası sayılabilir. İçinde 4000 kadar dükkan bulunan Kapalı Çarşının çalışan sayısı 25000 civarındadır.
Günümüz perakende sektörünün temellerin atılması ise 1900’lü yılların başında evinden kaçan bir İngiliz çocuk George Baker’ın İstanbul’da açtığı ilk Bonmarche mağazasını sayabiliriz. Küçük esnaflardan farkı ürünlerin sabit fiyat ve etiketlerle sunulması; ayrıca satış danışmanı, o günkü adı ile tezgahtar kavramının perakendenin içine girmesini sağlamıştır.
1995 yılında Galeria Avm Türkiyenin ilk alışveriş merkezi olarak kapılarını müşterilerine açmıştır. Ancak o günlerde yoğunlukların yaşanmasına karşın eksik olan bir şey vardı. Alışverişin büyük kısmında sorun olan taksit uygulaması ancak belirli büyük korner store’lar ve semtlerin esnaflarının açık hesap diye tabir ettikleri bir nevi borç defteri üzerinden sağladıkları taksitli alışveriş imkanı vardı.
İşte bu yüzden 2000 yılında bankaların kartlara taksit özelliğini eklemesi ile alışveriş yapmanın yeni bir hali hayatımıza girdi ve perakende sektörünün önemli bir kırılması yaşandı. Ardından hızla artan Avm yatırımları, lokomotif sektör olan inşaat sektöründe kredi olanaklarının artması ile birlikte perakende sektörü yoğun bir büyüme trendine girdi. Yabancı markaların Avm sayısındaki artış ile mağaza sayılarını Türkiye’de arttırmaları, müşteri beklentilerini yukarı doğru çekerken; yeni iş yapış modellerini de birlikte getirdi. Artık yoğun bir rekabet yaşanıyor. Tüketici tercih etme özgürlüğü bulunan krallığını daha etkili olarak gösteriyordu. Online satışlar, sonradan hayatımıza giren özel günler (Black Friday, sevgililer günü) alışveriş karşısında markaları sürekli yenilenme içinde olmaya itti.
Günümüze yaklaştıkça büyüyen ticari yapı, artan ihtiyaçlar, yenilenen ürün talepleri perakendeyi günümüz koşullarına taşımıştır.
Birkaç veri ile bugünkü Türkiye perakendesine göz atalım.
*İstanbul 125 Avm Türkiye 423 Avm
*Avm Toplam cirosu 150,4 Milyar TL
*Yaklaşık Çalışan Sayısı 2,5 Milyon
Bu denli bir büyüklüğün içinde var olabilmek; insana yatırım, değişen müşteri deneyimlerini karşılama, yapay zeka ve teknoloji fırsatlarını işe dahil edebilmekten geçiyor.
Yorum Yaz